Dieta w refluksie krtaniowo-gardłowym (LPR)
Rygorystyczne przestrzeganie diety i nawyków żywieniowych jest zasadniczym elementem leczenia zachowawczego LPR.
Dieta powinna być lekkostrawna, tzn. dostarczać takich produktów, które nie zalegają długo w żołądku i nie wymagają długiego trawienia. W związku z tym z diety należy wykluczyć przede wszystkim potrawy, które zawierają bardzo duże ilości tłuszczów. Z menu należy wykreślić także potrawy kwaśne, gorzkie i ostre, które podrażniają zmienioną zapalnie błonę śluzową. Z napojów niewskazana jest kawa, mocna herbata i alkohol. Na liście produktów niezalecanych znajdują się także napoje gazowane, które powodują odbijania, a tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku. Objawy zgagi występują także po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego i pomidorowego.
W diecie osób, które zmagają się z refluksem, powinny dominować potrawy, które podnoszą ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, a co za tym idzie - zapobiegają cofaniu się treści żołądkowej. Są to przede wszystkim produkty wysokobiałkowe, takie jak przetwory mleczne, drób, wołowina i chude ryby. Potrawy powinny być gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w folii, gotowane na parze lub smażone bez użycia tłuszczu. Należy spożywać 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia. W przypadku otyłości wskazana jest normalizacja masy ciała celem zmniejszenia ciśnienia w jamie brzuchu. Wskazane jest spanie na tzw. „wysokiej” poduszce z głową uniesioną kilkanaście centymetrów nad poziomem łóżka. Zaleca się spożywanie ostatniego posiłku 3–4 godziny przed snem, ponieważ leżenie bezpośrednio po posiłku z „pełnym” żołądkiem powoduje ucisk treści pokarmowej na zwieracz dolny przełyku, a tym samym zwiększa szansę powstania refluksu. Zaleca się, aby nie przyjmować pozycji leżącej bezpośrednio po posiłkach, nie należy się pochylać i zginać. Wskazane są krótkie spacery.
